Pages

Sunday, January 26, 2014

Saudagar Sup Utara Xtra Power

Jikalau anda berada di sekitar Senawang, jangan lupa singgah ke gerai Sup Power Saudagar (bersebelahan stesen minyak Petron). Gerai ni dah lama nampaknya di kawasan Senawang ni tapi hanya baru-baru ni dijumpai penulis. Pemiliknya bernama Syed, berasal dari P.Pinang.

"Simple but noticeable"

Suasana gerai ~ petang tak berapa ramai, tapi bila malam, packed.
Gerai - gerai sebegini adalah antara gerai yang disukai penulis kerana ada 'pengkhususan', iaitu gerai ini ada menu utama (sup), manakala menu yang lain - lain hanyalah sebagai sampingan. Bila ada pengkhususan boleh gerenti 90% menu utama mesti sedap, takdelah macam gerai -  gerai yang ada macam - macam menu tapi satu pun tak sedap.

Wednesday, January 8, 2014

Steak Facts 01


Suka makan steak?

Ada banyak cara stik yang kita pesan tu boleh dimasak....selalunya di hotel - hotel atau restoran - restoran fancy atau yang memang specialize in western food kita boleh minta pada pelayan bagaimana kita mahu stik kita dimasak. Takde la asyik - asyik dapat stik keras macam selipar  macam kat foodcourt T***O tu... Dibawah ditunjukkan degree of doneness sesuatu steak itu;

Gambar ihsan internetttts
Contoh masa ngorder;

Anda: "Saya nak satu Sirloin Steak. Medium Rare yer."

Pelayan: " Sini jual sushi je encik"

......

Sekian.



Yang Lain - Lain

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...